Tips tegen voedselverspilling

TGT en THT: twee termen die je vaak op verpakkingen ziet staan. Maar wat betekenen ze precies? En hoe zorg je ervoor dat producten thuis zo goed mogelijk bewaard blijven? Op deze pagina vind je handige tips om voedselverspilling te voorkomen en leer je het verschil tussen deze houdbaarheidsdatums. Zo weet je hoe je veilig en bewust met producten omgaat en bijdraagt aan minder verspilling. Lees verder en bekijk de tips.

Wat is TGT en waarom is het belangrijk?

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’ en geeft de uiterste datum aan waarop een product veilig kan worden geconsumeerd. Deze datum vind je op bederfelijke producten zoals vis, vlees en voorgesneden groente. Na de TGT-datum kunnen ziekteverwekkers ontstaan die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gebruik producten met een TGT-datum daarom altijd vóór de aangegeven datum.

 

Volg de bewaarinstructies op de verpakking nauwkeurig en plaats TGT-producten direct in de koelkast. Houd ook rekening met de bewaartermijn na opening. Lees verder op deze pagina handige bewaaradviezen.

Wat betekent THT en wat kun je ermee?

THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en geeft de datum aan waarop de kwaliteit van een product minimaal is gegarandeerd. Deze datum vind je op voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn en op zuivel. Na de THT-datum kan de geur, smaak of kleur van een product veranderen, maar vaak is het nog veilig om te eten. Controleer altijd door te kijken, ruiken en proeven voordat je een product weggooit. Producten met een verlopen THT-datum gooi je niet meteen weg, maar controleer ze eerst – vaak kun je ze nog prima eten.

Voorbeelden van producten met een THT datum:

2. Raadpleeg bewaaradviezen

Wil je weten hoe je producten zo lang mogelijk vers houdt? Bekijk dan onze handige bewaaradviezen. Hieronder vind je een lijst met verschillende producten en tips over hoe je ze het beste bewaart.

 

  • Eieren

Bewaar eieren in de koelkast met de punt naar beneden. Zo voorkom je bacteriegroei en blijft de luchtkamer intact.

 

  • Aardappelen

Bewaar aardappelen op een donkere, droge plek en haal ze uit de verpakking. Zo blijven ze langer goed.

 

  • Vis

Bewaar verse vis direct in de koelkast. Wil je de vis langer bewaren dan de TGT-datum? Vries deze dan in; in de vriezer blijft vis tot 6 maanden goed. Let op: vis die eerder ingevroren is geweest, kun je beter niet opnieuw invriezen. Controleer daarom altijd op de verpakking of de vis al eerder is ontdooid.

 

  • Vlees

Bewaar vers vlees direct in de koelkast. Wil je het langer bewaren dan de TGT-datum? Vries het vlees dan in; in de vriezer blijft het tot 3 maanden goed. Let op: vlees dat eerder ingevroren is geweest, kun je beter niet opnieuw invriezen. Controleer daarom altijd op de verpakking of het vlees al eerder is ontdooid.

 

  • Tropisch fruit & citrus fruit

Bewaar tropisch fruit en citrusfruit, zoals banaan, ananas, mango, meloen, guave, pruim, sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen, altijd buiten de koelkast. Deze fruitsoorten zijn gevoelig voor koubederf, waarbij de cellen beschadigen en het fruit sneller bederft. Een koele, droge plek is ideaal om ze langer vers te houden.

 

  • Overig fruit

Bewaar overige fruitsoorten, zoals appels, peren, perziken, nectarines, kiwi’s, druiven, aardbeien, bramen, bessen, cranberries, frambozen en kersen, in de koelkast. Ook voorgesneden fruit blijft hier het langst houdbaar. Zo geniet je langer van vers en smaakvol fruit.

 

  • Zuivel

Bewaar verse zuivel altijd in de koelkast om de groei van schimmels en bacteriën te beperken. Producten zoals melk, yoghurt, kwark, kaas, crème fraîche, chocolademelk, slagroom, kookroom en vla blijven zo het langst goed. Lang houdbare zuivel kun je buiten de koelkast bewaren zolang de verpakking ongeopend is. Na openen is het belangrijk om deze producten in de koelkast te zetten om de kwaliteit te behouden.

 

  • Brood

Bewaar brood op kamertemperatuur in een afgesloten trommel als je het binnen een paar dagen wilt eten. Wil je het langer bewaren? Vries het brood dan in om het vers te houden.

 

  • Vruchtgroenten, wintergroenten en ui

Bewaar vruchtgroenten en wintergroenten, zoals courgettes, aubergines, tomaten, paprika’s, avocado’s, komkommers, winterpenen, knolselderij, pastinaak, pompoen en bieten, op een droge plek buiten de koelkast. Deze groenten zijn gevoelig voor koubederf, wat hun houdbaarheid verkort. Ook uien bewaar je het beste droog en buiten de koelkast om ze langer goed te houden.

 

  • Bladgroenten, koolsoorten, voorgesneden groenten, boontjes en paddenstoelen

Bewaar bladgroenten, koolsoorten, voorgesneden groenten, boontjes en paddenstoelen altijd in de koelkast. Dit geldt voor sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, bleekselderij, prei, bloemkool, broccoli, spruiten, spitskool, rode kool, sperziebonen, peultjes, sugarsnaps, champignons en andere paddenstoelen. Laat verpakte groenten in hun verpakking totdat je ze gaat bereiden of consumeren, zodat ze langer vers blijven.

 

Voor meer tips over het bewaren van producten kun je de handige bewaarwijzer van het Voedingscentrum raadplegen - Eten bewaren | Voedingscentrum

3. Houd afprijzingen in de gaten

Doe je boodschappen voor vandaag of morgen? Let goed op afgeprijsde verse artikelen. Afgeprijsde producten hebben een naderende THT- of TGT-datum en moeten snel worden geconsumeerd. Zo’n aankoop is niet alleen een stuk voordeliger, maar helpt ook voedselverspilling te verminderen. Bij Dirk herken je afgeprijsde artikelen aan een duidelijke afprijssticker. Het is goed voor je portemonnee én het klimaat!